Tarciuch bodaczowski z boczkiem i letnim sosem

Potrawa na staropolską nutę

składniki

  • boczek wędzony Sokołów
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka ,
  • Sól pieprz do smaku
  • 20 dag twarogu
  • Sos:
  • Jogurt grecki
  • Świeże ogórki, koper
  • Czosnek, sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do nich mąkę, jajka, przyprawy. Dla wzbogacenia smaku można dodać twaróg lub boczek wędzony – pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni. Wszystko wymieszać, wyłożyć do formy i piec minimum godzinę w piekarniku.

Sos:

Zetrzeć ogórki (można wcześniej usunąć pestki). Dodać je do jogurtu, doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem, posypać pokrojonym koperkiem. Całość wymieszać.

 

Przepis na potrawę przygotowaną w ramach warsztatów „Gotowanie z literaturą” podczas II Festiwalu Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie.
Warsztaty prowadzone wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich z Bodaczowa.

Wykorzystany produkt:

boczek wędzony Sokołów

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl