Sałatka tajska z flanstekiem

Orientalne smaki z grilla

składniki

  • Flanstek Uczta Qulinarna Sokołów 2 szt.
  • marchew 1 szt.
  • gruszka 1 szt.
  • mango 1 szt.
  • awokado 1 szt.
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • papryczka chilli 1 szt
  • 150 g sałaty roszponki
  • sos winegret
  • czarny sezam 10 g
  • olej

Sposób przyrządzenia

Wszystkie warzywa i owoce obieramy i kroimy w plastry lub paski. Papryczkę chilli pokrojoną wraz z pestkami używamy do zamarynowania mięsa, ale także do wzmocnienia smaku awokado. Flanstek przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Po obłożeniu plasterkami papryki marynujemy przez kilkanaście minut.

Zamarynowaną wołowinę układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i grillujemy 3-4 minuty z każdej strony.

Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa mieszamy z roszponką. Stek po smażeniu odkładamy na chwilę, żeby „odpoczął”. Stek kroimy w poprzek włókien. Plastry wołowiny kładziemy na sałatkę, a całość polewamy niewielką ilością sosu winegret i obsypujemy ziarnami czarnego sezamu.

 

 

 

Wykorzystany produkt:

flan stek Sokołów Uczta Qulinarna

Grillowanie pod przykryciem zmniejsza ryzyko przypalenia potrawy, mięso nie wysycha, pozostaje soczyste i kruche.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl