Sałata Cezar z flan stekiem

Klasyczna sałatka z dodatkiem wołowiny

składniki

  • 75 g majonezu (najlepiej własnej produkcji),
  • 10 g anchois, 2 obrane ząbki czosnku,
  • 3 jajka ugotowane na miękko,
  • 100 g parmezanu,
  • 5 kromek chleba tostowego na grzanki,
  • 1 główka sałaty rzymskiej,
  • ½ główki sałaty lodowej,
  • 1 Flan Stek Sokołów Uczta Qulinarna,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 50 ml masła klarowanego (do smażenia)

Sposób przyrządzenia

Anchois drobno pokroić, przełożyć do miski i dodać majonez. Następnie dodać 2-3 łyżki stołowe przegotowanej wody, ½ drobno posiekanego ząbka czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na bardzo gorącej patelni usmażyć flan stek przyprawiony solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso usmażyć na złotobrązowy kolor z obu stron, a następnie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 6-8 minut. Pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu, z dodatkiem ½ ząbka czosnku pokrojonego w plasterki.

Sałatę porwać i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami, czyli sosem, grzankami i upieczonym na różowo flan stekiem. Stek kroimy w bardzo drobne paski w poprzek włókien. Na sałatce układamy przekrojone na pół jajko i posypujemy całość płatkami parmezanu.

Wykorzystany produkt:

flan stek Sokołów Uczta Qulinarna

Przygotowanie domowego majonezu jest proste – wystarczą jajko, musztarda, olej, ocet winny, sól i pieprz.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl