Stek z Antrykotu z salsą z czerwonej cebuli

 

  • SKŁADNIKI :
  • 2 steki z antrykotu – Uczta Qulinarna
  • 1 cebula szalotka
  • ½ cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 5-6 pomidorów koktajlowych
  • ¼ bakłażana
  • 1 cykoria
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 50 g sosu do warzyw grillowanych (salsa z czerwonej cebuli)
  • Salsa z czerwonej cebuli:
  • oliwa z oliwek „Sansa” (oliwa z drugiego tłoczenia)
  • 1 czerwona cebula
  • sos sojowy jasny
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • sól, pieprz

Przygotowanie sosu (salsa z czerwonej cebuli):

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy niewielką ilość sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie warzyw:

Cykorię tniemy na ćwiartki, pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy na 4 części. Pokrojone warzywa przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek (najlepsza do tego jest oliwa z drugiego tłoczenia, która sprawdza się lepiej podczas smażenia od oliwy Extra Vergine, ponieważ nie pozostawia gorzkawego posmaku). Na posmarowaną oliwą patelnię grillową układamy: cukinię, bakłażana, paprykę, pokrojoną w plastry szalotkę, a na koniec przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Zdejmujemy warzywa i polewamy je sosem do warzyw grillowanych.

Przygotowanie mięsa:

Steki z antrykotu przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Mięso układamy na rozgrzanej patelni grillowej lub na klasycznym grillu. Przekładamy na drugą stronę w momencie, gdy pojawią się ciemne ślady rusztu. Smażymy dwukrotnie na każdej stronie tak, aby ciemne ślady po grillu utworzyły charakterystyczną kratkę – w ten sposób otrzymamy stek średnio wysmażony. Jeśli ktoś lubi steki krwiste, powinien je smażyć nieco krócej. Steki po zdjęciu z patelni pozostawiamy na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa). Na talerzu układamy grillowane warzywa, na nie stek, a całość ozdabiamy sosem i natką pietruszki.

STEK TIMER SOKOŁÓW

Podczas grillowania przydatna może okazać się aplikacja Stek Timer Sokołów. Wystarczy wybrać interesujący nas kawałek mięsa, określić jego grubość i pożądany stopień wysmażenia, a aplikacja udzieli wszelkich instrukcji, jak przygotować idealnego steka.

 

 

 

Wykorzystany produkt:

stek z antrykotu Sokołów Uczta Qulinarna

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl