Tatar z polędwicy wołowej

 

  • SKŁADNIKI :
  • 1 opakowanie polędwicy wołowej Uczta Qulinarna Sokołów
  • 2 małe szalotki
  • 50 g kaparów (1 łyżka kaparów)
  • 2 ogórki konserwowe
  • natka pietruszki
  • olej roślinny (1-2 łyżki)
  • 2 jajka przepiórcze (opcjonalnie mogę być kurze)
  • sos Worcester
  • przyprawy: sól, pieprz
  • przyprawa w płynie Maggi
  • sos tabasco
  • tost pszenny

przygotowanie: 

Polędwicę szatkujemy lub mielimy bardzo drobno. Szalotki, ogórki, kapary kroimy w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki oddzielamy od łodyg i drobno siekamy. Wszystkie dodatki mieszamy wraz z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawiamy kilkoma kroplami Maggi, sosem Worcester, oraz kilkoma kroplami pikantnego sosu tabasco.

Do tatara warto dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek „Extra Vergine” jest niewskazana, ponieważ jest zbyt intensywna w smaku.

By nadać mięsu wyjątkowej lekkości, można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu, aż mięso będzie odchodzić od ściany miski, tworzyć jednolitą, błyszczącą i pachnącą masę.

Formujemy pożądany kształt na talerzu, dekorujemy ugrillowanym tostem, żółtkiem przepiórczym oraz gałązką pietruszki.

 

Wykorzystany produkt:

polędwica wołowa Uczta Qulinarna Sokołów

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl