Karmelizowany schab wieprzowy z konfiturą z czerwonej cebuli

Schab wieprzowy z nutą słodyczy

  • SKŁADNIKI  (na 5 porcji):
  • 1 kg schabu wieprzowego Sokołów
  • 2 litry solanki (roztwór wodny, stosunek soli do wody 1:20)
  • 40 g miodu spadziowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 80 g masła
  • Olej roślinny
  • 3 duże czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

przygotowanie: 

Z 100 g soli i 2 litrów wody przygotować solankę. Schab wieprzowy zanurzyć w solance na około 2 godziny. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na porcje o wadze 200 g.

Mięso smażyć na oleju roślinnym, z obu stron, następnie dodać miód oraz świeży rozmaryn. Karmelizować przez 3-4 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

Cebulę pokroić na bardzo cienkie piórka, a czosnek posiekać. Całość smażyć na maśle, dodać syrop klonowy, sól, pieprz oraz czerwone wytrawne wino. Gotować na wysokim ogniu, aż do odparowania płynu. Na koniec dodać zimne masło.

Wykorzystany produkt:

schab wieprzowy bez kości Sokołów

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl