Duszona wołowina z koniakiem, brunatnymi pieczarkami oraz słodkimi ziemniakami z gałką muszkatołową

Wykwintna duszona wołowina

  • SKŁADNIKI  (na 5 porcji):
  • 1 kg łopatki wołowej Sokołów
  • 5 cebul szalotek
  • 150 g pieczarek brunatnych
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 ml koniaku
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej
  • 3 bataty
  • Oliwa z oliwek
  • Olej roślinny
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Sól
  • Pieprz

przygotowanie: 

Łopatkę wołową poporcjować na kawałki o wadze 50-70 g. Oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć z każdej strony na oleju roślinnym. Dodać koniak i dusić do odparowania alkoholu. Szalotkę pokroić wzdłuż na ćwiartki, czosnek posiekać, a oczyszczone pieczarki pokroić na cząstki. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, również usmażoną wołowinę.

Całość zalać bulionem oraz winem. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok 1,5 godziny.

Bataty pokroić w plastry o grubości 3 cm, zamarynować w oliwie, pieprzu, soli oraz tymianku. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 20 minut. Ziemniaki serwować na spód duszonej wołowiny.

Wykorzystany produkt:

łopatka wołowa Sokołów Uczta Qulinarna

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl