Rolada z bawety, duszona w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami

Delikatna wołowina na świąteczny stół

  • SKŁADNIKI  (porcja dla 4-5 osób):
  • Bavete Uczta Qulinarna – 1 szt.
  • Boczek surowo wędzony 1 op.
  • Pieczarki lub boczniaki ok. 200 g
  • Włoszczyzna 1 op.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Świeży posiekany tymianek 5 g
  • Masło 50 g
  • Musztarda ziarnista 50 g
  • Sosu pieczeniowy 200 ml
  • Sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowania: 

Ok 2 - 2,5 godziny

SPOSÓB PrzygotowaniA:

Przygotowanie farszu:

Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone grzyby. Dalej smażąc, dodajemy drobno siekany czosnek, tymianek lub rozmaryn. Następnie dodajemy masło, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy dwie łyżki musztardy. Farsz jest gotowy.

Przygotowanie mięsa:

Bavette wyjmujemy z opakowania, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Na przyprawione mięso wykładamy farsz. Zawijamy na kształt rolady i wiążemy ścisło cienką nitką, co zapobiegnie rozwinięciu się mięsa podczas obróbki termicznej.

Zrolowane mięso obsmażamy z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem pieczeniowym z warzywami. Naczynie nakrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C na około 1,5-2 godziny.

Przygotowanie sosu do duszenia

Na patelni podsmażamy obraną i pokrojoną w grubą kostkę włoszczyznę. Wlewamy sos pieczeniowy, dodajemy musztardę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy przez kilka minut.

Smacznego!

 

Wykorzystany produkt:

bavette Sokołów Uczta Qulinarna

Wykorzystany produkt:

boczek surowy wędzony Sokołów

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl