Szynka Świąteczna zapiekana w miodzie z gotowaną brukselką i okrasą z boczku surowo wędzonego

Smaki prawdziwych Świąt

  • SKŁADNIKI :
  • Szynka Świąteczna Sokołów - 1 szt.
  • Goździki - 1 op.
  • Miód - 50 ml
  • Pomarańcze - 2 szt.
  • Brukselka – 1 kg
  • Boczek surowo wędzony Sokołów – 2 op.
  • Sos pieczeniowy - 100 ml

SPOSÓB PrzygotowaniA:

Zaczynamy od przygotowania bejcy do zapiekania szynki. Do rondelka wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodajemy miód i gotujemy około 5 minut. Gdy sok i miód się zredukują, bejca jest gotowa.

Z szynką postępujemy według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec pieczenia wyjmujemy pieczeń z folii, nacinamy skórę w kostkę o średnicy ok. 1,5 cm, a następnie nadziewamy goździkami. Umieszczamy pieczeń na blasze, smarujemy wcześniej przygotowaną bejcą. Wkładamy pieczeń na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C. Po tym czasie szynka nabierze brązowej chrupiącej skórki i niepowtarzalnego cytrusowo-korzennego smaku i zapachu.

Brukselkę oczyszczamy, myjemy i nacinamy na łodydze. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Boczek kroimy w drobne paski, podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do podsmażonego boczku dodajemy ugotowaną brukselkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.

Na talerzu układamy brukselkę z chrupiącym boczkiem, plaster aromatycznej szynki, polewamy gorącym sosem pieczeniowym i podajemy.

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl