Marynowana w piwie polędwica wołowa z chrupiącymi sałatami

Chrupiące i aromatyczne danie z grilla

  • SKŁADNIKI :
  • Porcja: 4 osoby
    Czas przygotowania: 20 min
  • 160 g sałaty lodowej
  • 160 g sałaty rzymskiej
  • 60 g grzanek
  • 100 g parmezanu
  • 400 g polędwicy wołowej Sokołów
  • 2 jaja kurze
  • olej roślinny lub masło klarowane
  • pieprz, sól
  • ciemne piwo 200 ml
  • 200 g pomidorów cherry
  • Składniki na sos:
  • 130 g majonezu
  • 10 g anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g parmezan
  • sos Worcester

SPOSÓB PrzygotowaniA:

Jaja ugotuj na miękko – zajmie to około 3 minuty.

Polędwicę oczyść, pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm, następnie zalej ciemnym piwem i marynuj około 15 minut. Osusz mięso, przypraw solą i pieprzem. Natrzyj mięso niewielką ilością oleju. Na mocno rozgrzanym grillu smaż mięso około 2 minuty z każdej strony. Alternatywnie, obsmaż najpierw przez 1 minutę na gorącej patelni, a następnie piecz przez 4 minuty w rozgrzanym do 150 °C piekarniku.Po usmażeniu pokrój polędwicę w cienkie plastry.

Przygotuj sos - czosnek i anchois drobno posiekaj. Dodaj majonez i parmezan, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obie sałaty porwij na niewielkie kawałki. Połącz z przygotowanym sosem i posyp parmezanem, dodaj połówki pomidorów. Obsyp grzankami, na wierzchu ułóż plastry grillowanej polędwicy wołowej, przekrojone na pół jajka. Posyp całość parmezanem.

 

 

 

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl