Orientalny szaszłyk z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi

Szaszłyki z grilla w orientalnym stylu

  • SKŁADNIKI :
  • Porcja: 4 osoby
    Czas przygotowania: 45 min
  • 600 g Rostbefu wołowego Sokołów
  • Składniki na sałatkę:
  • 250 g ogórków zielonych
  • 250 g rzodkwi białej
  • 10 g sezamu
  • 250 ml octu białego winnego
  • 250 g cukru
  • Składniki na marynatę (satay):
  • 25 g zielonej pasty curry
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 70 g masła orzechowego
  • piwo jasne 100ml
  • Opcjonalnie:
  • kolendra do dekoracji
  • olej roślinny

SPOSÓB PrzygotowaniA:

Szaszłyki:

Mięso pokrój w paski, nadziej na patyki do szaszłyków. W głębokim naczyniu przygotuj marynatę. Połącz pastę curry, mleko kokosowe i masło orzechowe i piwo. Marynuj mięso w temperaturze pokojowej 15-20 minut. Następnie rozgrzej grill lub patelnię z olejem roślinnym (alternatywnie grill lub piekarnik do 160 °C) i smaż lub piecz mięso przez około 7-10 minut. Pamiętaj, aby go nie przesuszyć.

Sałatka:

Przygotuj zalewę do rzodkwi. Zmieszaj w głębokim naczyniu biały ocet winny i cukier. Następnie obierz i pokrój w cienkie paski rzodkiew i ogórek. Rzodkiew włóż do zalewy na 15-20 minut. Wyjmij, odciśnij, połącz z ogórkiem i obsyp sezamem. Udekoruj kolendrą.

 

 

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl