Pierogi z pasztetem warzywnym Sokołów (przepis Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów)

Pierogi a la Sokołów

  • SKŁADNIKI :
  • 1 opak. pasztetu warzywnego Sokołów Z gruntu dobre (na ok. 20 pierogów)

 

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 15 g soli
  • 20 ml oleju

 

Omasta do pierogów:

  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50 g cebuli białej
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • szczypiorek lub natka pietruszki

SPOSÓB PrzygotowaniA:

Do naczynia wsypać mąkę pszenną, sól i dodać łyżkę oleju. Następnie dolewać gorącą wodę, tak by mąka lekko się zaparzyła. Wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolitą gładką masę. Ciasto po wyrobieniu zawinąć w folię i odłożyć na ok. 1 godzinę, by odpoczęło.

Ciasto rozwałkować na grubość 1 mm. Następnie wycinać kółka, nakładać farsz z pasztetu warzywnego. Skleić ciasto i gotowe pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę z oliwek i powoli podgrzewać, by wszystkie składniki zmiękły. Na koniec dodać siekaną zieleninę - szczypiorek lub natkę pietruszki.

 

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl