Polędwica z jelenia smażona, Comber z jelenia pieczony z kaszotto z płatków owsianych i pieczonymi warzywami korzennymi

Dziczyzna nie całkiem tradycyjna

SKŁADNIKI:
Polędwica z jelenia smażona, Comber z jelenia pieczony

  • Polędwica z jelenia Sokołów
  • Comber z jelenia Sokołów
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku
  • 70-100 ml oleju
  • sól, pieprz

 

Kaszotto z płatków owsianych

  • 250 g płatków owsianych
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 50 g natki pietruszki
  • 100 g masła
  • 2 szt. cebuli białej
  • 100 g boczku surowo wędzonego Sokołów

 

Pieczone warzywa korzenne

  • 100 g marchewki
  • 100 g pietruszki (korzeń) 
  • 100 g selera (bulwa)
  • 100 g buraków
  • 3 ząbki czosnek  
  • 4 gałązki tymianku

Polędwica z jelenia smażona, Comber z jelenia pieczony

SPOSÓB PrzygotowaniA:

Mięso z jelenia osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem usunąć wszystkie twarde błony - pozwoli to uniknąć kurczenia się mięsa podczas obróbki termicznej. Oczyszczone mięso można zamarynować - w tym celu należy drobno posiekać czosnek i świeży tymianek, dodać niewielką ilość oleju roślinnego, natrzeć mięso. Pozostawić w marynacie ok. godzinę.

Zamarynowane mięso dokładnie oczyścić z marynaty, a następnie przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Oba rodzaje mięsa obsmażyć na gorącej patelni na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Kiedy mięso nabierze złotobrązowej barwy, przełożyć je do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C.

Polędwica z jelenia będzie się piekła ok. 10-15 minut, w zależności od grubości. Comber z jelenia jest dużo grubszy - musi pozostać w piekarniku ok. 30-40 minut.

Mięso po pieczeniu musi odpocząć, tak by temperatura wewnątrz mięsa ustabilizowała się, dając jednolite wysmażenie na całym przekroju mięśnia.

 

Kaszotto z płatków owsianych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Boczek pokroić w drobne paski, cebulę - w drobną kostkę. Boczek podsmażyć w garnku na złoty kolor, następnie dodać cebulę. Smażyć do czasu, kiedy cebula zmięknie i nabierze złocistej barwy. Dodać płatki owsiane i dolać ciepły wywar warzywny.

Wszystko wymieszać, dolewając wywar - płatki będą go sukcesywnie wchłaniały. Kiedy płatki staną się miękkie, dodać świeże masło oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

 

Pieczone warzywa korzenne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Obrane umyte warzywa pokroić w nieregularne kształty. Następnie ugotować w osolonej wrzącej wodzie (al dente). Buraki ugotować oddzielnie (zabarwią wodę).

Obgotowane warzywa odcedzić i przełożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego. Oblać niewielką ilością oliwy z oliwek, dodać pokrojony czosnek i tymianek. Warzywa oprószyć niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Tak przygotowane warzywa wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10 minut.

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl