- SKŁADNIKI:
- 75 g gęstego jogurtu naturalnego
- 10 g anchois
- 2 obrane ząbki czosnku
- 3 jajka ugotowane na miękko
- 100 g sera parmezan
- bagietka korzenna 1 szt.
- 1 główka sałaty rzymskiej
- ½ główki sałaty lodowej
- 300 g Fileta maślanego Sokołów
- sól, świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PrzygotowaniA:
Na desce drobno pokroić anchois. Nadadzą one niepowtarzalny smak sosu do sałaty, który jest kluczowym elementem sałaty Cezar. Pokrojone rybki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, drobno posiekany ząbek czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć porwaną na kawałki bagietkę korzenną, dodać ząbek czosnku pokrojony w plasterki, podsmażyć. Otrzymamy aromatyczne grzanki.
Sałaty porwać na kawałki i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami, czyli sosem i grzankami. Na koniec przekroić na pół jajka ugotowane na miękko i ułożyć je na sałatce. Całość obsypać płatkami parmezanu i cienko pokrojonym Filetem maślanym.