Jajko niespodzianka

Smakowite jajko niespodzianka

  • SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
  • 2-3 garści mixu sałat (lodowa, endywia, rzymska)
  • 80-100 g cienkich kabanosów
  • 60-80 g sera grana padano
  • 14 jajeczek przepiórczych
  • 2-3 kromki chleba razowego słonecznikowego (2-3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku)
  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 filecików anchois
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy sos. Fileciki anchois drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki łączymy z jogurtem i majonezem, pieprzymy i solimy do smaku, a następnie dokładnie mieszamy.
  2. Kabanosy kroimy na stosunkowo krótkie kawałki (ok. 0,5-1 cm długości).
  3. Ser tniemy na płatki przy pomocy noża lub obieraczki.
  4. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na plasterki czosnkiem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony. Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
  5. Jajeczka przygotowujemy na półmiękko. Wkładamy je do garnuszka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2 min. Następnie szybko zdejmujemy z palnika, przelewamy lodowatą wodą i obieramy.
  6. Sałaty łączymy z sosem, a następnie wykładamy na talerze naprzemiennie z kabanosami, serem i grzankami. Na koniec przekrawamy jajeczka i układamy je na sałatce.

Dodatkowe uwagi:

Jaja przepiórcze możecie zastąpić zwykłymi jajkami.

Sos możecie w całości wykonać na bazie gęstego jogurtu naturalnego.

Chleb słonecznikowy możecie zastąpić innym ulubionym pieczywem np. bagietką korzenną lub pszenną.

 

Autorką przepisu jest Justyna Kopka z bloga justasalad.pl

Przygotowanie domowego majonezu jest proste – wystarczą jajko, musztarda, olej, ocet winny, sól i pieprz.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl