#Akcjalato - Lato w dobrej formie

Jak cieszyć się latem i przeżyć je w dobrej formie, korzystając z dobrodziejstw natury i pięknej pogody? Przeczytaj!

Jak cieszyć się latem i przeżyć je w dobrej formie, korzystając z dobrodziejstw natury i pięknej pogody? Zdrowa zbilansowana dieta, nawadnianie organizmu i dania dostosowane do możliwości naszego organizmu – to zasady, które wymienia nasza ekspertka, dietetyczka Agnieszka Piskała. W zgodzie z tymi regułami szef kuchni, Dominik Moskalenko, przygotował lekkie dania na upalne dni. Tak wzmocnieni możemy śmiało przystąpić do ćwiczeń. Trener Adam Besztak przygotował specjalną „letnią” serię ćwiczeń na partie ciała, które zwykle sprawiają nam najwięcej problemów.

 
Sokołów akcja Rusz się

 

W sezonie, gdy nasze stoły obfitują w owoce i warzywa, łatwo skomponować dietę, która poprawi nasze samopoczucie i wygląd. Zrównoważona i odpowiednia do pogody dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną to prosta recepta na lato w dobrej formie.

  • Letnia dieta to zdecydowana przewaga w jadłospisie sezonowych warzyw i owoców, które w tym czasie smakują najlepiej, są niskokaloryczne, ale również… doskonale nawadniają organizm, co ma niebagatelne znaczenie podczas upałów. Zasady letniej diety nadal rządzą się prawami zdrowej, zbilansowanej diety opartej na Piramidzie Żywieniowej. Trzeba jednak pamiętać, że naszym nieodłącznym towarzyszem powinna być woda mineralna, która gasi pragnienie i zapobiega odwodnieniu.

  • Letnia dieta w upalne dni powinna być lekka, a ilość gorących posiłków ograniczona. Kiedy temperatura otoczenia jest wysoka nasz organizm musi wydatkować dużo energii, aby nie dopuścić do przegrzania organizmu. W tym czasie doskonale sprawdzają się lekkie zupy (również owocowe), sałatki i surówki, oraz napoje mleczne - koktajle owocowe i warzywne oraz soki z owoców tropikalnych, które mają działanie wychładzające.

  • W okresie upałów wystrzegajmy się potraw tłustych, ciężkostrawnych i wysokokalorycznych, bo to dla organizmu dodatkowe wyzwanie, żeby strawić, a jednocześnie walczyć z termogenezą poposiłkową (podniesieniem temperatury organizmu podczas trawienia). Po takich posiłkach będziemy ospali, zmęczeni, możemy mieć problemy z koncentracją i aktywnością fizyczną.

  • Latem zrezygnujmy z potraw łatwo psujących się: surowego mięsa, tatara, sushi, serników na bazie surowych jajek, przygotowywanych w domu majonezów. Wystarczy kilka godzin, aby takie produkty przechowywane poza warunkami chłodniczymi były poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Należy również wystrzegać się roztopionych i powtórnie zamrażanych lodów. Mogą one być źródłem niebezpiecznej salmonelli.

  • Urodowa dieta na lato to przede wszystkim dieta bogata w surowe warzywa i owoce. Dostarczają one witaminy C, która aktywizuje procesy kolagenotwórcze w naszej skórze i sprawia, że jest jędrna i sprężysta. Wybierajmy do codziennego menu czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa (pomidory, marchewki, brzoskwinie, morele). Zawarty w nich beta karoten ma korzystny wpływ na regenerację przesuszonej słońcem skory, a jednocześnie nadaje jej ładny, brzoskwiniowy kolor, utrzymując opaleniznę nawet kilka tygodni po wakacjach.

  • W letniej diecie nie powinno zabraknąć tłuszczów nienasyconych w postaci nasion oleistych (pestek dyni, słonecznika), orzechów (włoskich, brazylijskich nerkowców) i olei roślinnych, które mają korzystny wpływ na budowę tzw. cementu międzykomórkowego, który warunkuje prawidłową budowę skóry, zapobiega jej przesuszeniu i łuszczeniu. Oleje roślinne np. sezamowy nie tylko doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek i surówek, ale również… do wcierania w skórę, jako naturalny balsam regeneracyjny.

  • W okresie upałów nie zaleca się spożywania słodkich napojów gazowanych, które pozornie gaszą pragnienie, a tak naprawdę odwadniają. Woda mineralna, średniozmineralizowana to nieodzowny towarzysz każdego dnia. Nie dostarcza kalorii, nawadnia organizm, pomaga usuwać z organizmu toksyny, ochładza organizm, a dzięki zawartości składników mineralnych (magnezu, wapnia) uzupełnia w organizmie ważne elektrolity, które tracimy podczas pocenia.

Spróbujcie lekkich dań, idealnych na upalne dni. Łatwe w przygotowaniu, zawierają wiele świeżych, sezonowych składników. Można je przygotować wcześniej i pozostawić w lodówce do schłodzenia.

Sokołów akcja Rusz się

 

Chłodnik litewski z chipsem z boczku

porcja dla 10 osób (10 porcji po 250 ml)
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 5 pęczków botwiny
  • 500 g ogórków
  • 250 g rzodkiewek
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 1l kefiru
  • 100 g (3 pęczki) koperku
  • 3 pęczki szczypiorku
  • 10 jajek ugotowanych na miękko, aby żółtko było płynne (gotować od 3 do 5 min.)
  • sól, pieprz
  • Boczek surowo wędzony Sokołów

 

Sposób Przygotowania:

Botwinę oczyścić, umyć, a następnie oddzielić łodygę od liści. Łodygi kroimy bardzo drobno, a następnie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy tylko wywar zawrze, dodajemy drobno pokrojone liście.

Mieszamy całość, a następnie dodajemy odrobinę octu winnego, który pomoże utrzymać charakterystyczny czerwony kolor buraka. Gdy wywar zawrze ponownie, zdejmujemy garnek z ognia i wstawiamy go do lodowatej wody. Ważne, aby liście wraz z wywarem schłodzić gwałtownie: pomoże to zachować chrupkość i kolor młodych buraków.

Ogórki obieramy ze skórki, następnie kroimy na pół wzdłuż. Kolejnym etapem jest pozbycie się nasion z ogórka. Zawierają one zbyt dużo wody, która jest w tym przypadku zbędna. Ogórki bez miąższu ucieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z wcześniej oczyszczoną rzodkiewką. Oba starte warzywa łączymy ze sobą, a następnie odciskamy nadmiar wody.

Odciśnięte warzywa dodajemy do obgotowanej botwiny. Należy ją wcześniej odcedzić z nadmiaru wywaru, w którym była gotowana. Wywar warto zachować na później.

Do garnka wkładamy wszystkie warzywa i drobno pokojone zioła. Dodajemy jogurt i kefir, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli chłodnik jest zbyt gęsty, możemy dodać wywaru z gotowania botwiny.

Dokładnie wymieszany i doprawiony chłodnik przechowujemy w lodówce.

Chips z boczku surowo wędzonego

Boczek układamy na pergaminie, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170˚C na około 8-10 minut .

Po tym czasie nadmiar tłuszczu wytopi się i uzyskamy chudy chips. Chipsy odkładamy na kawałek ręcznika papierowego, który pomoże pozbyć się tłuszczu.

Chłodnik serwujemy z jajkami i z chipsem z boczku.

 
Sokołów akcja Rusz się

 

Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem na miękko

Pasuje do każdego rodzaju mięsa czy wędliny. Możemy do niej również dodać nasiona czy orzechy.

Porcja dla 3 osób, czas przygotowania 45 minut

Składniki :

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g ziemniaków truflowych (fioletowych)
  • pomidorki cherry 3 kolory
  • natka pietruszki 50g
  • zielona część cebuli dymki (gruby szczypior) 1 pęczek
  • 5 jaj kurzych


Dressing

  • 3 łyżki gładkiej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Fasolkę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie (około 3 minuty), następnie przekładamy do lodowatej wody. Po schłodzeniu i odcedzeniu, przerywamy fasolkę wzdłuż na pół.
Pomidory cherry kroimy w ćwiartki, gruby szczypior kroimy pod kątem w cienkie plasterki, dodajemy liście świeżej natki pietruszki. Gotujemy jajka na miękko (4 do 5 minut).

Dressing

Musztardę i miód łączymy w misce, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Wcześniej przygotowane warzywa mieszamy z niewielką ilością dressingu, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Gotowane na miękko jajko idealnie pasuje do kompozycji.

 

Zestaw ćwiczeń – Lekkim krokiem do lata

Sokołów akcja Rusz się

1. Trucht 8‘

Sokołów akcja Rusz się

2. Skakanka 4 x 20 odbić

Sokołów akcja Rusz się

3. Przysiady / ew. z odwodzeniem nogi w tył 4 x 6/8

Sokołów akcja Rusz się

4. przysiady w wykroku 2 x 8

Sokołów akcja Rusz się

5. Burepees ( padnij - powstań ) 4 x 8

Sokołów akcja Rusz się

6. Bieg w podporze przodem 2 x 20“

Sokołów akcja Rusz się

7. Plunk 2 x 20“

Sokołów akcja Rusz się

8. Brzuszki klasyczne 2 x 12

Sokołów akcja Rusz się

9. Brzuszki skośne 2 x 8

Sokołów akcja Rusz się

10. Wychylenia tułowia na boki w leżeniu tyłem z dotknięciem dłonią do kolana 2 x 8

 

 

 

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl