Wielkanocne inspiracje w Akademii Smaku Sokołów

Akademia Smaku Sokołów inspiruje do wyjątkowego przeżywania Wielkanocy. Kulinarnym przygotowaniom do świąt poświęcone były kolejne warsztaty dla blogerów.

Akademia Smaku Sokołów inspiruje do wyjątkowego przeżywania Wielkanocy. Kulinarnym przygotowaniom do świąt poświęcone były kolejne warsztaty dla blogerów. Wspólnie z szefem kuchni Sokołów Dominikiem Moskalenko, przygotowali oni przystawki i dania główne, które nadadzą wielkanocnemu menu wyjątkowy charakter.

Przed wspólnym gotowaniem świątecznych potraw, goście mieli okazję odbyć krótką „wędrówkę w czasie”. Gość specjalny spotkania - dr Michał Choptiany, badacz kultury epoki nowożytnej, wprowadził uczestników w tematykę Wielkanocy w dawnej Rzeczypospolitej. Prezentując dawne ryciny i fragmenty tekstów, opowiedział o tradycjach wyznaczania daty Wielkanocy. Nie zabrakło ciekawostek związanych z przeplataniem się różnych rytmów czasowych poszczególnych społeczności, jak również ze specyfiką dawnej kuchni, opartej na naprzemienności postu i „karnawału”.

Menu, przygotowane przez Dominika Moskalenko, oparte zostało na tradycyjnych świątecznych smakach, zaprezentowanych w oryginalnej formie. Pierwszą pozycją była przystawka – schab pieczony Naturrino, nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem. – Wielkanocne menu powinno być naprawdę wyjątkowe, jednak pamiętajmy, że nie musi to oznaczać konieczności przygotowania bardzo skomplikowanych dań – mówi Dominik Moskalenko, szef kuchni Sokołów. – Niekiedy wystarczy nieco inwencji, nowego pomysłu – na przykład białą kiełbasę, która gości na większości świątecznych stołów, możemy podać zapieczoną w cieście francuskim, z duszoną cebulą i białym serem.

Uczestnicy spotkania przygotowali również necówkę (polędwiczkę wieprzową owiniętą farszem mięsnym) pieczoną w boczku surowo wędzonym oraz roladę z mięsa wołowego, duszoną w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami. – Takie dania wymagają nieco większego nakładu pracy, z pewnością jednak wzbudzą prawdziwe uznanie wśród naszych gości - dodaje Dominik Moskalenko.

Tradycyjnie zwieńczeniem warsztatów był wspólny posiłek, w wyjątkowej atmosferze zabytkowego dworku - siedziby Akademii Smaku Sokołów. - Święta są doskonałą okazją do celebrowania wspólnych posiłków i spędzenia czasu w gronie najbliższych – podsumowuje Marcin Bałanda, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Podczas naszych spotkań zawsze staramy się przekonywać do tego, że warto „zwolnić tempo” i żyć bardziej świadomie – nie tylko w święta.

Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty
Sokołów Akademia Smaku warsztaty

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl